کلاهبرداري اينترنتي

1403/1/28 14:12

کلاهبرداري اينترنتي


گسترش استفاده افراد از اينترنت علاوه بر بهبود کيفيت زندگي و افزايش سرعت انجام کارها مشکلات و روش هاي جديدي براي کلاهبرداري اينترنتي را نيز به وجود آورده است.

هر عمل خلاف قانوني که توسط رايانه يا ساير ابزارهايي که به اينترنت متصل مي‌شوند انجام شود به نحوي که به صورت مادي يا معنوي آسيبي را با مردم برساند، مصداق بارز جرم در فضاي آنلاين است.

جرايم آنلاين به صورت کلي در دو دسته زير قرار مي‌گيرند:

1)جرايمي که به صورت مستقيم وابسته به رايانه و تلفن همراه هستند و معمولا در شبکه‌هاي رايانه‌اي و اينترنت رخ مي‌دهند مانند: دسترسي غير مجاز به اطلاعات و فيشينگ(درگاه پرداخت اينترنتي جعلي

2)جرايمي که در فضاي آنلاين اتفاق مي‌افتند اما اثرات آن در دنياي واقعي نيز قابل مشاهده است. به عنوان مثال آزار جنسي، انتشار ويروس و استفاده غير مجاز از اطلاعات سرقت شده و به طور کلي جرايمي است که روي زندگي روزمره افراد تاثير منفي دارد.

چرا مقابله با کلاهبرداري اينترنتي مهم است؟

علاوه بر مسائل مالي، امنيت و آبروي بسياري از افراد در معرض خطر کلاهبرداري اينترنتي است. يکي از مثال‌هاي رايج، سو استفاده هکرها از حساب‌‌هاي کاربري در شبکه‌هاي اجتماعي مختلف و انتشار عکس‌ها يا اطلاعات شخصي افراد است.

 

انواع کلاهبرداري اينترنتي: 

 

کلاهبرداري اينترنتي انواع مختلفي دارد که در ادامه به برخي از معروف‌ترين آنها اشاره مي‌کنيم:

-درگاه پرداخت اينترنتي جعلی-فروشگاه اينترنتي تقلبي -اسکيمر-سرقت اطلاعات با ويروس‌ها و آگهي تبليغات-سرقت اطلاعات هويتي (ايميل يا پيامک جعلي)-سايت‌هاي شرط بندي مسابقات ,…

 

چگونه از کلاهبردارن اينترنتي شکايت کنيم؟

 

مجرمان فضاي مجازي، هر روز در حال يافتن راه‌هاي جديدي براي کلاهبرداري از کاربران اينترنت هستند. پس اين امکان وجود دارد که حتي با رعايت تمام نکات امنيتي، باز هم در دام آن‌ها بيفتيد. اگر اين اتفاق براي شما رخ داد، حتما در نظر داشته باشيد که پيش از هر اقدامي، رمز حساب بانکي خود را تغيير دهيد و در اسرع وقت مورد کلاهبرداري را گزارش کنيد. پليس فتا مسئوليت مستقيم رسيدگي به شکايات مردمي مرتبط با کلاهبرداري اينترنتي را بر عهده دارد.

کلاهبرداری با اسنادهویتی:

 

قصه تلخ کلاهبرداری با اسناد هویتی مسروقه مثل شناسنامه و کارت ملی چند سالی است که گریبان گیر برخی از مردم شده است، سارقانی که با سرقت این اسناد به بانکها مراجعه می کنند و به نام افرادی که حتی روحشان هم از ماجرا خبر ندارد حساب بانکی افتتاح می کنند.

البته این همه ماجرا نیست و داستان از جایی دردناک می شود که کلاهبرداران برای حساب های افتتاح شده دسته چک می گیرند و چک ها با مبالغ بالا در بازار خرج می شود.

حالا چک هایی که روانه بازار شده یک به یک برگشت می خورند و پای صاحبان هویت های مسروقه به دادگاه باز می شود.

در ادامه روایتی در این باره میخوانیم:

پروانه محمدی یکی از مالباختگانی است که در سال 90 درست زمانی که در محل کارش مشغول کار بوده کیفش سرقت می شود.

وی پس از آگاهی از سرقت کیف به کلانتری مراجعه کرده و موضوع را اطلاع می دهد اما این آغاز ماجرایی است که او را به مالباخته ای تبدیل می کند که با گذشت سالها هنوز هم در مسیر دادگاه است.

این مالباخته درباره نحوه اطلاع از سرقت هویتش در گفتگو با خبرنگار ما می گوید: یک سال پس از سرقت مدارکم برای ضمنات بانکی دوستم به یکی از بانک ها رفتم و آن جا به من گفتند نمی توانم کسی را ضمانت کنم. 

وی ادامه می دهد: در بانک به من اعلام کردند بیش از 78 چک برگشتی دارم و من که روحم از ماجرا خبر نداشت تازه متوجه شدم که به نام من حساب باز شده است و بیش از یک میلیارد تومان کلاهبرداری کرده اند.

محمدی اضافه می کند: آن روز ماجرا را به پلیس گفتم و به محل کارم رفتم و مشغول کار شدم که آمدند به من دستبند زدند و به جرم کلاهبرداری بازداشت شدم؛ از آن روز گرفتاری هایم شروع شد.

این مالباخته می گوید:‌ پس از پیگیری های مکرر بالاخره مشخص شد که حساب توسط من در بانک افتتاح نشده است، اما همچنان درگیر این ماجرا هستم.

مسدود شدن حساب مالباخته در شهرهای دیگر:

یکی از مشکلات مالباخته ها این است که به علت توزیع چک ها در شهرهای مختلف حساب بانکی آنها در بانک شهری دیگر مسدود می شود.

محمدی در این باره می گوید: هر روز در یکی از شهرها حسابم مسدود می شود و من مجبورم با حکم قضایی از تهران به شهر دیگری سفر کنم تا با مراجعه به بانک حسابم باز شود؛ اخیرا حسابم در شهرهای مشهد، بندرعباس و بافق مسدود شده بود و من با وجود این که سرپرست خانواده ام و فرزندی خردسال دارم مجبور شدم به این شهرها بروم و حسابم را باز کنم.

ـ (از این دادگاه به آن دادگاه می روم که بگویم بیگناهم) این جمله مشترک مالباختگانی است که در این بحران گیر افتاده اند... 

مجید چرخی مالباخته دیگری است که پرونده ای شبیه به همین پرونده دارد؛ شناسنامه و کارت ملی وی نیز در هنگام سرقت ماشینش به سرقت رفته است.

این مالباخته می گوید: چند سال است در حال پیگیری این پرونده ام و از این دادگاه به آن دادگاه می روم که فقط اثبات کنم بیگناهم.

وی ادامه می دهد: وقتی مدارکم همراه ماشین سرقت شد، پس از مدتی ماشین را پیدا کردم اما از مدارک هویتی ام خبری نبود؛ یک سال بعد متوجه شدم بیش از 250 فقره چک به نام من در بازار توزیع شده و بیش از 32 میلیارد ریال کلاهبرداری کرده اند.

این مالباخته اضافه می کند: افرادی که چک ها به آنها داده شده دائم از بنده شکایت می کنند و هر روز باید به دادگاه بروم و از کار و زندگی افتاده ام.

پیش بینی قانون و کاهش تخلفات:

 

معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان تهران سال ها در این زمینه تحقیق و پژوهش کرد تا این که طرح اتصال سامانه احراز هویت ملی‌ با همکاری سازمان ثبت احوال کشور به درگاه بانک ها متصل شد؛ در حال حاضر اتصال این سامانه با بانک ها برقرار است.

قوه قضاییه بر اساس تاکید بر اجرای این طرح، دستورالعمل آن را به بانک مرکزی و همه بانک های کشور ابلاغ کرده و این طرح فرصت افراد کلاهبردار را برای سودجویی از بین برده و حجم پرونده این دسته از کلاهبرداری ها کاهش پیدا کرده است.


نویسنده: کارشناس 2 موسسه عدل نوین دسته بندی: کلاهبرداری تاریخ ثبت: 14:12 1403/1/28 163 نفر بازدید