اجرت المثل زن ناشزه

1403/1/10 05:56

اجرت المثل زن ناشزه

یکی از مهمترین حقوق مالی زنان بعد از طلاق ، اجرت المثل زن است که به آن اجرت المثل ایام زوجیت نیز گفته می شود . البته در قانون شرایطی برای دریافت این اجرت المثل پیش بینی شده است که در عمل ، گرفتن آن را اندکی دشوار می کند .

اما سوال مهمی که در این مقاله قصد داریم به آن پاسخ دهیم آن است که آیا به زن ناشزه اجرت المثل تعلق می گیرد ؟ به همین مناسبت ، در پاسخ به این سوال ، ابتدا اجرت المثل زن چیست و شرایط تعلق اجرت المثل به زن را مورد بررسی قرار داده و در ادامه نیز تعلق اجرت المثل به زن ناشزه را توضیح خواهیم داد .

اجرت المثل زن چیست؟

علاوه بر اینکه بر اساس ماده 336 قانون مدنی ، دریافت اجرت المثل زن پیش بینی شده است ، در ماده 29 قانون حمایت خانواده نیز شرایط دریافت اجرت المثل برای زنان پیش بینی شده است . بر اساس این ماده :

" چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا بر عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرت المثل باشد ، به دستور زوج و بدون قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود ، دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می نماید " .

شرایط تعلق اجرت المثل به زن

با عنایت به ماده 336 قانون مدنی ، از جمله شرایط دریافت اجرت المثل زن می توان به موارد زیر اشاره کرد :

طلاق نباید به درخواست زن باشد ؛

طلاق از طرف مرد نباید به علت تخلف زن از وظایف زناشویی اش باشد ؛

زوجه کارهایی را انجام داده باشد که به لحاظ شرعی به عهده وی نبوده است . مانند آشپزی ، نظافت و غیره ؛

زن باید این قبیل کارها را به دستور زوج انجام داده باشد ؛

زن باید با قصد دریافت مزد این قبیل کارها را انجام داده باشد ؛ یعنی اگر قصد تبرع یا نیکی داشته است ، اجرت المثل به او تعلق نمی گیرد .

اجرت المثل زن ناشزه

سوال مهمی که اکنون قصد داریم به آن پاسخ دهیم آن است که آیا به زن ناشزه اجرت المثل تعلق می گیرد ؟ تکلیف اجرت المثل زن ناشزه چیست ؟

لازم به ذکر است که به موجب مقررات قانونی ، زن ناشزه به زنی گفته می شود که از شوهر خود تمکین نمی کند و وظایف زناشویی خود را انجام نمی دهد . به عنوان مثال ، در صورتی که زن از تمکین خاص یعنی روابط زناشویی با همسرش خودداری کند یا به محلی غیر از محل سکونت همسر برود ، مرتکب عدم تمکین شده است و عنوان زن ناشزه را دارد .

همانگونه که گفته شد ، از جمله شرایط تعلق اجرت المثل به زن آن است که زن درخواست طلاق نکرده باشد . به علاوه اینکه طلاق از طرف مرد به علت تخلف زن از وظایف زناشویی یا عدم تمکین یا همان نشوز زن هم نبوده باشد . بنابراین ، اگر زن ناشزه شود ، بر اساس قانون معمولا به او اجرت المثلی تعلق نخواهد گرفت . البته در این شرایط ممکن است که زن بتواند برای دریافت نحله اقدام کند .  

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اجرت المثل زن ناشزه به سایت عدل نوین مراجعه کنید . کارشناسان مرکز عدل نوین نیز آماده اند تا به سوالات شما عزیزان پاسخ دهند.


نویسنده: عاطفه جمالی دسته بندی: سایر موضوعات خانواده تاریخ ثبت: 05:56 1403/1/10 178 نفر بازدید